ATT SNART VARA KLAR

det är lördag och om två veckor är jag hemma för gott. det skrämmer mig, för vad ska jag hitta på om dagarna? jag är så van vid att alltid ha folk runt omkring mig att jag självmant väljer att dra mig undan på mitt rum många stunder, men alltid med dörren öppen så att jag hör de andra.

på måndag har jag SIP-möte med min överläkare, kommunen och behandlingshemmet. då ska vi bestämma väg framåt, vad som händer när jag kommer hem. jag vet redan nu vilka saker jag behöver. jag behöver uppföljning flera gånger i veckan på beroendecentrum i form av urinprov, blodprov och samtal, jag behöver samtal med min behandlare från kommunen, jag behöver någon slags gruppterapi med likasinnade, jag behöver sysselsättning.

så det ska bli intressant på måndag, hur de andra tänker och funderar kring min efterbehandling.

annars så jobbar jag på med uppgifter och redovisningar. redovisade steg två i måndags och fick så mycket fina speglingar att jag blev rörd, speciellt av de nya tjejerna som sa att de var tacksamma att jag visade att det går, att jag ingav hopp och att det var en fin redovisning. flera av dem sa även det på kvällsmötet och morgonmötet och det känns faktiskt väldigt kul och bra. skönt att jag kan vara en förebild, det hade jag nog aldrig trott.

mina behandlare ger mig också mycket snäll feedback, att de blir helt varma inombords när jag pratar om insikter och framtid. det kanske blir så när man har det som jobb att försök få ordning på folk och fä. för det är ju inte bara solskenshistorier (jag säger inte att jag är det, långt ifrån). snarare tror jag att de som fastnar mest hos behandlarna är de som först varit stökig och sen skärpt till sig.

på behandlingen är det oftast lugnt och skönt men idag fick jag reda på att en tjej återigen tagit återfall, på behandlingen. jag antar att det är så ibland men jag förstår det inte helt. inte på behandlingshemmet. det är andra gången för den här tjejen och andra gången hon tar dit knark. det känns som om viljan saknas eller så passar inte den här behandlingsformen henne. hur som helst visar det på hur jäkla svårt det är att bli kvitt beroendet. även i en skyddad tillvaro och fast konsekvenserna är enorma. beroendet tar liksom överhand och blir det viktigaste i ens liv, vare sig man vill eller inte.

kortfattat så är det så att någon gång under sitt drickande/drogande så tar beroendet överhand. belöningssystemet är så aktiverat att det inte går att låta bli. även om konsekvenserna är enorma. jag har aldrig förstått det innan men jag vet det genom den kunskap jag tillskansat mig och genom att se hur folk gång på gång tar återfall fastän de riskerar att förlora sina barn, sin familj, sitt liv. beroendet är större än allt.

det är därför familjer splittras, människors liv går i spillror och misär uppstår. det är pga av alkoholen eller drogerna. och beroendet är en slug jävel, det lurar precis över allt. för att ta mig själv som exempel så har jag druckit när jag varit glad (firat), när jag varit ledsen (tröstat), när jag känt mig ensam (hållit mig sällskap), när jag varit uttråkad (livat upp stämningen). benzon har i huvudsak varit för att hålla ångesten i schack, även om det sista året blev ren rutin att stoppa in några tabletter flera gånger varje dag för att hålla mig normal. klassiskt beroendebeteende, man tar inte för att få en kick utan för att vara normal och kunna fungera.

nu har egentligen ingenting jag stoppat i mig varit för att få kickar utan har varit för att stressa ner, koppla av, kunna fungera. och allt utom alkoholen är från början ordinerat av sjukvården. jag skyller inte på dem, missförstå mig rätt. men sjukvården idag har rejäla restriktioner när det gäller narkotikaklassade och beroendeframkallande mediciner. många har fått opiater, sömnmedel och benzo för sitt mående och har sedan blivit beroende. mycket för att inga alternativ har erbjudits och för att det skrivits ut lättvindigt. och när det inte går vänder sig människor till internet eller hittar siktet på gatan.

nåväl, det är lördag, jag är hemma och kurerar en förkylning. äter glass, kollar netflix och tänker på framtiden. snart är den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s