en dag på rönnen

slottet. här äter vi våra måltider och här har de anhörigveckor. då bjuds anhöriga in så att de får en förståelse hur sjukdomen fungerar. det kallas att man är kemiskt beroende.
här bor jag. just nu iaf. hit flyttar man som nykomling eftersom det har personal 24/7. här äter vi frukost, har våra rum, dusch, tv-rum, tvättstuga mm.
jag bor uppe till höger och har utsikt över fängelseantalten som ligger bredvid. det är låga hus i mexitegel med staket runtomkring men vi ser de intagna och de ser oss. vi får dock inte prata med varandra.

tänkte jag skulle berätta om en dag här på rönnen.

07:00 – uppstigning. då går husansvarige runt och knackar på allas dörrar och väcker oss.
07.15 – 08.45 – frukost och städning
08.45 – 09.00 – morgonmöte. vi sitter i ring på stolar, läser dagens text, reflekterar över den. sen pratar vi om positiva och negativa känslor som stannat kvar sen gårdagen. efter det går vi genom dagens mål. alla säger vad de har för mål under dagen. det kan vara att var tacksam, ha sinnesro, skriva dagbok, gå på möten, ringa samtal etc. morgonmötet varar i en kvart.
09.15 – 09.45 – föreläsning/mindfullness/film. mån, ons, fre har vi oftast föreläsning. vi varierar mellan fem olika teman. det kan vara relationer, värderingar, beroende etc. på tisdagar och torsdagar har vi 30 min mindfullness. mycket skönt.
10.00 -11.30 – grupp. vi delas oftast upp i två grupper. i grupperna brukar vi ha redovisningar, pratar om hur veckan har varit, hur vi mår eller gör uppgifter som vi sedan reflekterar över. om någon redovisar så brukar de andra spegla, dvs reflektera över vad redovisaren sagt och kommer med sina egna tankar kring det. nyttigt.
11.30 – lunch i slottet
12.30 – 13.30 – grupp. vi fortsätter förmiddagens arbete
14.00 – gym/shopping. två gånger i veckan åker vi till city gross i höör och handlar. det brukar vara allt från glass, schampo, krukväxter, cigaretter, läsk osv. om vi vill får vi träna gratis på 24/7.
16.30 – middag i slottet
18-ish – möte i malmö/lund/eslöv/höör/landskrona/helsingborg. på måndag, onsdag, fredag och söndag åker de som vill på möten. vi åker runt på olika för att man ska ha en chans att hitta en grupp som passar en, dvs en hemmagrupp. alla möten har samma grund men de är relativt olika.
19.30 – kvällsmöte. när det inte är möte eller om man inte följer med så är det kvällsmöte där vi går genom dagen och hur vi har hanterat dagens mål, om vi haft drogsug (vi har en bred blandning av beroende här, allt från alkohol till heroin och fentanyl) och så avslutar vi med sinnesrobönen.
20.00 – medicin – de flesta tar sin nattmedicin vid åtta. jag har en medicin vid åtta men nattmedicinen tar jag inte förrän vid niotiden. det är lite tidigt att lägga sig nio tycker jag. om jag somnar vid tio halv elva så sover jag oftast ganska bra och vaknar innan väckning.
22.00 – tyst i huset.
23.00 – alla ska vara på sina rum. dock behöver man inte sova.

på helgerna är schemat lite annorlunda. jag kör en sådan också

09.00 – väckning
09.15 – frukost
10.15 – morgonmöte. se ovan
12.30 – 13.30 lunch i slottet.
13.30 – ? – utflykt. här gör vi lite olika saker och det bestämmer vi gemensamt på onsdagarna då vi har helgplanneringsmöte. vi har en budget på 100 kr var att göra något för så på lördagar det brukar bli bio, event, laserdome, bad etc. på söndagarna åker vi iväg på loppis, shopping, bad eller liknande.
16.30 – middag i slottet.
19.30 – kvällsmöte. se ovan.
20.00 – medicin
23.00 – tyst i huset
00.00 – alla klienter ska vara på sina rum.

sen börjar det om. på lediga stunder sitter vi oftast och snackar, är på våra rum, gör uppgifter, tittar på tv/dator. på söndagar får vi ta emot besök och på helgerna får man åka på permission om man har skött sig. faktiskt även om man inte sköter sig.

i början bor vi i korsvirkeshuset, det kallas primären. där är det personal hela dygnet. när man börjar bli mer självgående flyttar man ner till ett annat hus med tre vingar. där finns ingen personal, ingen väckning och det är större ytor. beroende på hur många nya det är på väg in flyttar de ner folk dit. kan tänka mig att intaget ökar efter semestern och att det snart kommer lite nya klienter. då misstänker jag att jag kommer att flytta. de tittar mycket på om man sköter sig och är självgående. gör sina uppgifter, deltar på grupper och föreläsningar. vilket jag givetvis gör. annars hade det inte varit lönt att vara här.

i början får man inte dagpermission, man måste ha varit här ett par veckor så att de kan se hur stabil man är. sen börjar man få åka hem över dagen, sen utökas det till att ha nattpermission, dvs lördag till söndag. sista steget är att åka hem fredag till söndag. det gör man oftast varje helg den sista tiden här. så att man vänjer sig vid livet utanför. jag är ju inte där än men om jag ska vara här i tre månader har jag just nu 10 helger kvar så jag behöver börja ta permis from nästa vecka känner jag.

men idag är det söndag och vi ska strax ha morgonmöte och i eftermiddag ska vi åka till dollar store. jag ska läsa ut en bok och skriva klart min livshistoria som jag ska redovisa nästa vecka. jag ska även göra en uppgift som kom med boken jag läser. så det blir en bra dag känner jag. solen skiner och jag vaknade innan kl 7.

hej på en sväng så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s